Byens hus: - udgravning af det middelalderlige rådhus i Århus - Sciørring, Ole (Hikuin, 1988)
Da Statens humanistiske Forskningsråd i 1977 igangsatte det arkæologisk-historiske projekt »Middelalderbyen « var det ud fra et ønske om at opnå større viden om de danske byers middelalderlige topografi. Projektet ønskede at foretage mindre udgravninger, der var baseret på en analyse af det tilgængelige historiske kildemateriale, der omhandlede topografien. I projektets udvalgte 11 byer blev der i årene 1980-82 foretaget en række udgravninger. De var alle planlagte som mindre søgegrøfter, der fortrinsvis skulle kunne give en datering af de enkelte byområder eller skulle kunne sige noget om områdernes udnyttelse i løbet af middelalderen. De små udgravningsfelter blev benyttet for at fa så megen topografisk nyviden som muligt med de forholdsvis fa økonomiske midler, der var til rådighed. Metoden er brugbar i byarkæologien, hvis man hele tiden holder sig for øje hvilke spørgsmål, der kan besvares og hvilke der kræver en anden udgravningsform. »Middelalderbyen« giver oplysninger om de enkelte byers topografi og udvikling gennem middelalderen og danner dermed et udgangspunkt for de videre undersøgelser af byernes middelalderlige historie.