Møllerende eller voldgrav - Skaarup, Bi (Hikuin, 1988)
I de seneste 20 år har dansk byarkæologi været i en rivende udvikling. Det startede for alvor med Projekt Middelalderbyens undersøgelser af 10 købstæders opståen og udvikling middelalderen igennem, men senere er andre byer kommet med. På trods af mange fordele har landets hovedstad ikke været blandt de byer, der har været genstand for en sådan undersøgelse. København er med skam at melde en af de danske middelalderbyer, der er mindst udforsket i nyere tid. Men således har det ikke altid været. I de første årtier af dette århundrede var byen genstand for omfattende undersøgelser. Disse var, selvom de blev foretaget af amatører, af en langt højere standard, end noget man havde kendt tidligere inden for nordeuropæisk by arkæologi.