Udgravningerne ved Viborg Søndersø - Krongaard Kristensen, Hans (Hikuin, 1988)
Viborg, fordum sæde for det nørrejyske landsting og fra 1065 stiftsstad, ligger midt i Jylland ved et vejknudepunkt, hvor en række af de vigtigste veje i Midtjylland (herunder Hærvejen) mødes - nu som før. Byen er anlagt på vestsiden afen af istidens tunneldale, hvis bund ud for byen i dag er udfyldt af Viborg Nørre- og Søndersø. De er i vore dage adskilt af en vejdæmning fra 1850’erne - tidligere var søerne sammenhængende. Tunneldalens sider blev i postglacial tid gennemfuret af erosionsdale vinkelret på tunneldalen, og efter danske forhold er byområdet derfor meget kuperet. Dog er det urolige terræn i dag en del sløret af 1000 års konstantforsøg på udjævning.