Stóraborg : En presentation - Snæsdóttir, Mjöll (Hikuin, 1989)
Man kan på många håll på den isländska landsbyggden se kullar bildade av lämningar av gårdar som legat på samma plats genom århundraden. Ofta står det moderna bostadshuset fortfarande på toppen av en sådan kulle. En av dessa gårdshögar på södra Island har under en tid varit föremål för utgrävningar som Islands nationalmuseum i Reykjavik ansvarat för. Denna gårdshög är i uppenbar fara att bli bortsköljd av havet och två närbelägna älvar. Gården heter Stóraborg. Den ligger vid stranden och havet började för länge sedan att inkräkta på gårdens ägor. Redan i en källa från 1709 skriver man att gårdens mark skadas av sandflykt från stranden. Till slut såg man sig tvungen att flytta gården längre från havet. Det skedde omkring 1840 och de nuvarande gårdsbyggnaderna står på den nya platsen. Både havet och de två älvar, som har sitt utlopp