Världshandelsepoken vid Kalmarsund - Blomkvist, Niels (Hikuin, 1986)
Kalmar län (östra Småland/Öland) rymmer flera skilda landskapstyper i parallella stråk, något som givit speciella drag åt områdets historiska utveckling. Oland har av ålder präglats av tillgången på naturlig betesmark, rikt fiske, kalksten, sin bördiga men knappa åkerjord och brist på skog: Fastlandsbygderna Möre, Norrabygd och Tjust var magrare, men hade en större möjlig åkerareal. Bakom dessa ‘små land’ höjde sig milsvida skogar som en fri resurs av virke, vilda djur och dolda malmstråk, men mestadels av ogin jordmån. Längs åarna skar bygden hack i dem, men bara Emån var mäktig nog att bilda egna ‘små land’ i sin dalgång - Handbörd och Aspeland som jämte Sevede bildade den numera glömda enheten Sihärad.