Tre eller stein? Bidrag til en kulturgeografisk analyse av forholdet mellom tre- og steinarkitekturen i Hordaland i middelalderen - Lidén, Hans-Emil (Hikuin, 1986)
Mens man i de sentrale deler av det transalpinske Europa gikk over til så og si utelukkende å bygge kirker av stein fra 1000-årene av, fortsatte man i randområdene i øst- og nord-Europa å bygge trekirker gjennom hele middelalderen. Dels dreiet det seg om tømrede kirker, dels om kirker i stavverkskonstruksjon som i Norge nådde et byggeteknisk og dekorativt høydepunkt.