Hovedøya kloster — bidrag til bygningshistorien - Eide, Ole Egil (Hikuin, 1986)
Hovedøya ligger i indre Oslofjord, i selve Oslos havnebasseng. Da cistercienserne ankom stedet i 1147, overtok de en kirke som alt sto der. Den hadde kor med apsis og toskipet langhus med tårn i det NV-hjørnet. Kirken var trolig viet til St. Edmund, og vil her bli omtalt som Edmundskirken. Skipet i nåværende klosterkirke er identisk med Edmundskirkens langhus og kor. Koret og transeptene er tilføyd av cistercienserne som en østlig utvidelse av det eldre anlegg, og denne del av bygningen vil for korthets skyld bli betegnet som Klosterkirken. Ved planform og murverkskarakter knyttes Edmundskirken til Maria- og Clemenskirken i Oslo Gamleby. Uttalte sær- og fellestrekk antyder at disse tre bygninger er sprunget ut av ett og samme byggemiljø, og oppførelsestiden for Edmundskirken kan settes til de første 10-år på 1100-tallet. En avgrenset utgravning sommeren 1975 har gitt flere nyanser til det en tidligere mente å vite om kirkens og klosterets bygningshistorie.