Middelalderens gravskik i Danmark - en arkæologisk forskningsstatus - Kieffer-Olsen, Jacob (Hikuin, 1990)
Gennem tiderne er der foretaget utallige arkæologiske undersøgelser i danske kirker og kirkegårde med fund af grave til følge, og mange af disse undersøgelser er publiceret i større eller mindre arbejder. Dette omfattende og diffuse materiale er basis for vor nuværende arkæologiske viden om den middelalderlige gravskik. Nedenstående oversigt omfatter en kortfattet gennemgang først af litteraturen og derefter af gravskikken, som den er kendt idag. Grundlaget er undersøgelser fra det middelalderlige Danmark, det vil sige, at det geografiske område også omfatter Skåne, Halland og Blekinge samt i mere begrænset omfang Sydslesvig, og at perioden er den katolske tid. Gravskikken i overgangstiden mellem hedenskab og kristendom er et så omfangsrigt emne, at der er stof nok til en selvstændig behandling, og jeg vil her begrænse mig til gravpladser, der er identificerede som kirkegårde.