Dendrokronologisk datering av några öländska kyrkor - Bostrôm, Ragnhild; Bartholin, Thomas S. (Hikuin, 1990)
Sedan Resmo kyrka (fig. 1) presenterades av Boström i hikuin 9 (1983) har också hennes monografi i Sveriges Kyrkor, volym 203 kommit ut (1988). I det förra arbetet sades kyrkan vara en av Ölands äldsta stenkyrkor och i det senare, s 70, preciserar hon det närmare till 1100-talets början eller förra hälft. Enligt Bartholins analyser av långhusets 13 ursprungliga bindbjälkar har det äldsta virket fällts »efter år 982« och det yngsta »efter år 1102« Detta innebär, att långhuset uppfördes något av de första åren av 1100-talet. Koret är något äldre, men saknar gammalt virke och kan därför inte tidsbestämmas med Bartholins metod. Med dendrokronologiska analyser bevisas nu, att Resmo inte bara är Ölands äldsta stenkyrka, utan en av de äldsta i det dåvarande Sverige.