Stavkyrkan i Björsäter - Ullén, Marian (Hikuin, 1990)
Den rivna träkyrkan i Björsäter har alltsedan 1909 en given plats i den svenska konsthistorien. Då påträffade Andreas Lindblom i den nuvarande kyrkan, som uppfördes år 1800, stora delar av den målningssmyckade träpanel, som klätt medeltidskyrkans innerväggar. Bräderna hade fatt ny användning i tornets träkonstruktioner och i långhusets tunnvalv. Flertalet bräder har senare tagits loss och överförts till Statens historiska museum. Andreas Lindbloms forskningar rörande den omfattande höggotiska utsmyckningen har publicerats i flera sammanhang, utförligast i monografin »Björsätersmålningarna« från 1953. Kyrkan och dess målningar har också beskrivits av Ake Nisbeth i serien Sveriges Kyrkor. Såväl Lindblom som Nisbeth har också försökt att rekonstruera och datera den försvunna byggnaden utifrån arkivaliska uppgifter och beskrivningar från 1700-talets senare del. Först genom de senare årens forskningar rörande såväl de bevarade som de rivna medeltida träkyrkorna i landet har vi dock fatt ett jämförelsematerial, som kan belysa och komplettera de fåtaliga uppgifterna om kyrkan i Björsäter och placera in den i sitt sammanhang.