»I være have« — et middelalderligt rettighedsbegreb - Møller Knudsen, Bodil; Reinholdt, Helle (Hikuin, 1987)
Det er forbundet med mange vanskeligheder at skulle beskrive eller fortolke det materiale, som er tilbage fra middelalderen. En af vanskelighederne består i at udskille, hvilke begreber og* tanker, der er blevet til efter ophøret af det samfund, der skal beskrives og tolkes. Når det gælder den materielle del af middelalderen er overvindelserne af denne vanskelighed rutine for arkæologen, fordi den som regel giver sig til kende i selve udgravningen. Det er derimod langt vanskeligere at udskille, hvilke dele af vores tankegods, vores vaner, vores moral og retsopfattelse, der er kommet til efter middelalderen, og som derfor ikke hører hjemme i en beskrivelse eller tolkning af denne periode. Et godt eksempel på denne vanskelighed har vi i den måde, man i tidens løb har beskæftiget sig med det middelalderlige rettighedsbegreb.