Middelalderlige stenhuse i Set. Mogens Gade i Viborg - Krongaard Kristensen, Hans (Hikuin, 1987)
Rundt om i Viborg lå der i middelalderen en lang række grundmurede huse, som dominerede gadebilledet på bekostning af de mere beskedne bindingsværkshuse. Kirker og klostre var naturligvis de mest imponerende bygninger, og her var byen ganske veludstyret - 12 sognekirker foruden domkirken og tre store klosteranlæg på reformationstiden (to klostre blev nedlagt allerede i 1400-tallet). Enkelte beboelseshuse eller offentlige bygninger har dog også været ganske anselige. Det gælder først og fremmest bispegårdskomplekset og rådhuset på Gammel Torv. I dag er begge forsvundet; dog indgår der rester af det middelalderlige rådhus i kælderen under Claus Stallknechts rådhus fra 1728, der opførtes efter at forgængeren var ødelagt ved katastrofebranden i 1726. Bygmesteren forpligtede sig til at benytte de gamle fundamenter og det ubeskadigede murværk igen, og vi kan derfor fastslå, at det middelalderlige rådhus har haft samme grundplan som Stallkneckts, nemlig 12 X 22 m udvendigt målt. Det middelalderlige rådhus havde dog én etage mere end 1700-tallets, hvilket tydeligt afspejler byens tilbagegang i 1600-årene.