Syv senmiddelalderlige gårde i Helsingør - Engqusit, Hans Henrik (Hikuin, 1987)
Den østligste af de nuværende karréer mellem Stengade og Strandgade betegnes i vore dage som Sundtoldskarréen, hvilket formentlig skyldes, at en del af de gamle bygninger har været ejet og beboet af toldere - de kongelige embedsmænd, som havde ansvaret for indkrævningen af den givtige Øresundstold. Selve toldboden lå i den sidenhen forsvundne bebyggelse øst for Sundtoldskarréen og en kort tid i den smalle karré mellem Brostræde og Færgestræde. Det er bebyggelsen i denne karré og i den store Sundtoldskarré, vi her skal beskæftige os med, idet der i syv af de smalle gårde, som tidligere strakte sig fra Stengade og helt ned til stranden, er bevaret et stort antal senmiddelalderlige bygninger.