Malmøhus kanoner : Om forsvaret af Malmøhus, dets kanoner og fordelingen af Rigets skyts 1597 - Mortensen, Michael H. (Hikuin, 1991)
Senmiddelalderens og renaissancens krigskunst er et emne, der hidtil har stået i skyggen af krigskunstens udvikling i de foregående århundreder. Hvor krigskunsten i tidlig - og højmiddelalderen er relativt grundigt beskrevet, så står det anderledes svagt til med forholdene i middelalderens sidste del og den efterfølgende renaissance. En væsentlig del af forklaringen er formentlig den, at udviklingen af ildvåben, fremkomsten af lejetropshære og renaissancens proffessionaliserede og langt mere effektive krigsførelse har stået i for stærk kontrast til den romantiske opfattelse af middelalderen, som eftertiden ikke kan sige sig helt fri for at have betragtet den tidlige middelalder med.