Et glarmesterværksted fra 1600-tallet i Silkeborg Museums have - Fischer, Christian (Hikuin, 1991)
Det hænder, at virkeligheden overgår fantasien. I 1990 kunne Silkeborg Museum tage første spadestik til en 750 m2 stor nybygning, og ved denne lejlighed blev det spøgefuldt sagt, at nu håbede man ikke, at arkæologiske forekomster kunne komme i vejen for dette byggeri. Byggeriets hovedsponsor er iøvrigt Villum Kann Rasmussen Fonden, hvis hovedindtægtskilde er produktion af vinduer. At det var ment som en spøgefuldhed, skyldes naturligvis, at Silkeborg by blev grundlagt i januar 1846 ved kongelig resolution - inden da havde der dog været spredt bebyggelse i form af det lille Silkeborg Slot (nedrevet 1767) beliggende der, hvor Gudenåen løber ud i Silkeborg Langsø, og slottets senere »efterfølger«, Silkeborg Hovedgård (idag: Silkeborg Museum), der blev bygget af nedbrydningsmaterialer herfra. Herudover var der enkelte, spredte huse, heriblandt en vandmølle, en smedie og en kro.