En skude fra Djursland: Et skibsbygningsregnskab fra 1656-57 - Israelsen, N. J. (Hikuin, 1991)
I arkivernes uhyre mængder af aktstykker gemmer der sig materiale, som på afgørende vis kan belyse arkæologiske problemer. I denne forbindelse udgør regnskaber en uvurderlig kildegruppe, som gang på gang har hjulpet arkæologerne til en afgørende bedre tolkning af deres undersøgelser. Her skal i tilknytning til redegørelsen for Stinesmindeskibet offentliggøres hovedtrækkene i et detaljeret regnskab for bygning af en skude på stranden ved Mogenstrup på nordsiden af Djursland. Regnskabet blev fremdraget i forbindelse med mit arbejde med bogen »Løvenholm. En herregård på Djursland«, som blev udgivet af Foreningen til gamle Bygningers Bevaring i 1988. Her blev der blot lejlighed til kort at omtale det for skibsbygningshistorien ganske væsentlige regnskab. Mogenstrup Strand er