Fyr under kedlerne : Trækulanalyse af saltsyderier på Læsø - Malmros, Claus (Hikuin, 1991)
Fra tidlig middelalder og frem til midten af 1600-årene foregik på Læsø en nærmest industriel fremstilling af salt, der var en vigtig indtægtskilde for beboerne på Læsø. Produktionen foregik i salthytter med jernpander ophængt over et ildsted, og saltsydningen skete ved inddampning af stærkt saltholdigt grundvand, der forekommer på Rønnerne på den sydlige del af Læsø. På de flade strandenge og lave småøer er registreret langt mere end 600 anlæg, sydehytter, slaggedynger og brønde, der vidner om den omfangsrige produktion.