Handel med Danmarks oldtid : »En omstrejfende Mandsperson, udsendt for Nationalmuseet« — Handelsmand Peder Rasmussens virksomhed for Nationalmuseet 1898-1930 - Storgaard, Birger; Thorsen, Sven (Hikuin, 1990)
Oldsager har siden arkæologiens barndom været eftertragtede og genstand for mangfoldige former for handel og udveksling. Til forskel fra den forhistoriske omsætning, kender vi som regel de omstændigheder, der har ført til, at en oldsag har skiftet ejer i nyere tid. Disse forhold er ofte så spegede og forekommer i dag så fremmedartede, at det tit synes utænkeligt, at nogen ville kunne udrede de nærmere omstændigheder, såfremt sagen ikke var dokumenteret i museernes arkiver. På de følgende sider vil vi fortælle historien om handelsmand Peder Rasmussen, der i årene 1898-1930 drev en omfattende handel med oldsager. Den virksomhed, som Rasmussen og de fleste andre handelsmænd drev, var strengt taget ulovlig, og er derfor lidet kendt. Men takket være museumsfolkenes ønske om pålidelige oplysninger om det, de købte, kan et arkæologisk arkiv belyse en overset side af den handel og udveksling, der i begyndelsen af dette århundrede foregik i bunden af det danske samfund.