Handel, udveksling og dansk arkæologi : Overvejelser omkring nye perspektiver - Stig Sørensen, Marie Louise (Hikuin, 1990)
Begreberne omkring handel og udveksling, og dermed forestillingerne om hvorfor og hvordan fremmede varer og råstoffer kom til landet i de forskellige forhistoriske perioder, har haft en fremtrædende position i dansk arkæologi. De teoretiske rammer er til stadighed blevet forandret og videre udviklet i takt med nye vidnesbyrd og som led i fagets almene udvikling. Man kan således se påvirkninger både fra samtiden og fra andre discipliner, såsom social antropologi og økonomi, afspejlet i denne udvikling. Indenfor arkæologien har der i de senere år været en speciel intensiv debat omkring netop disse samfundsmekanismers form og funktion i de forskellige forhistoriske perioder.