Viborgbispens og lensmændenes Hald: - og noget om Brattingsborg og Niels Bugges Hald - Vellev, Jens (Hikuin, 1992)
Når den rejsende i middelalderen fra Viborg drog sydpå ad hærvejen og lod landstingsbyens mange kirker bag sig, har klokkerne lydt svagere og svagere. En mils vej fremme på bakketoppene før Non Mølle har han sikkert set tilbage for at få et sidste blik af domkirkens tårne. Og vendte han sig mod syd, lå der foran et malerisk landskab. I forgrunden ved vejen fangedes interessen først af det lille samfund, der var opstået omkring vandmøllen. Bagved lå Hald Sø som en kæmpemæssig mølledam omkranset af tætte skove. En borg har ikke manglet i dette sceneri. Ja i dag ligger der tre voldsteder ved søen.