Selja i Nordfjord : Eit forskingsprosjekt rundt eit kyrkjesenter på Vestlandet i tidleg mellomalder - Tore Hommedal, Alf (Hikuin, 1993)
Øya Selja ytst i Nordfjord er eit av dei eldste sentra For Kyrkjas liv i Noreg (fig. 1). I løpet av tidleg mellomalder voks det her fram eit religiøst og administrativt kyrkjesenter for Vestlandet, skapt rundt legenda om den heilage Sunniva og følgjet hennar,. Xoregskarl med plasseringa av Selja og Stadi. dei såkalla Seljumennene. Desse irske flyktningane skal ha lide martyrdøden i ein heller på øya midt på 900-talet. Frå om lag 1070 av vart øya sete for dei første biskopane på Vestlandet, og innan tidleg på 1100-talet var det også knytt eit benediktinarkloster til heilagdomen. Denne i norsk samanheng særeigne kombinasjonen av ein helgenstad, eit bispesete og eit klosteranlegg er no utgangspunkt for eit tverrfagleg forskingsprosjektet finansiert av Noregs allmennvitskaplege forskingsråd (NAVF).