Fragmenter av en klosterkirke : Nye utgravninger i Nidarholm klosterkirke, Munkholmen ved Trondheim - McLees, Christopher (Hikuin, 1993)
Inntil nylig var skriftlige kilder og navnet Munkholmen alt som bar bnd om at denne lille øya, var bebodd av benediktinermunker i middelalderen. Klosteret på øya, som ligger i fjorden en kort båttur nord for Trondheim, er et av Norges aller tidligste. Samtlige bygninger på stedet er imidlertid fra tiden etter 1671. Ved utgravninger utført av Fil. dr. Øivind Lunde (1967-70) og undertegnede (1988-89) er det påvist fragmentariske rester av klosterkomplekset under bygningene og vollene i den etterreformatoriske festningen. De siste gravningene har avdekket rester av klosterkirken, viet til St. Benedikt og Sl. Laurentius.