Gudenåens klostre - Garner, H. N. (Hikuin, 1993)
Gudenå er med sine 160 km fra udspringet i Tinnet Krat til udløbet i Randers Fjord Danmarks længste flodløb, og med sine talrige tilløb afvander Gudenåsystemet et område på 3200 km2 eller afen størrelse omtrent som Fyn. Skønt åen den dag i dag med det meste af sit løb gennemstrømmer forholdsvis tyndt befolkede egne var den tidligt i forhistorisk tid en færdselsåre for menneskenes indvandring i Jyllands skovklædte indre. I middelalderen opnåede Gudenålandet sin højeste, kulturelle blomstring i forhold til det øvrige land. Skønt stadig tyndt befolket blev området hjemsted for en række betydningsfulde kulturcentre eller måske rettere kulturpunkter. Disse hjemsteder for tidens åndelige og materielle kultur var klostrene. Alt i alt 15 stiftelser eller måske et par stykker mere, dersom man regner de klostre for to, der skifter tilhørsforhold til en anden orden.