Stabilitet - Labilitet : Tanker om den middelalderlige landsby: Tårnby - Dall Mahler, Ditlev L. (Hikuin, 1994)
Arkæologisk belysning af »middeladerlandsbyen« har det i høj grad svært. Det har sine årsager, idet det er dyrt, besværligt og til tider umuligt på grund af eksisterende bebyggelse at foretage udgravninger, hvis der ikke er tale om nedlagte eller flyttede landsbyer. Her kan bevaringsforholdene til gengæld være dårlige bortset fra spor efter stolper: Syldstenene plyndrede og landsby- tomten udsat for dyrkning. Når muligheden byder sig eller kræver det i henhold til Museumslovens §26, gælder det om at gribe chancen, krydse fingrene for bevaringsforholdene og skabe den fornødne økonomi. I Tårnby på Amager opstod i 1993 en sådan § 26 situation, som berører godt 5.000 m2 af yderkanten af den gamle landsbykærne. Udgravningerne, som startede i 1993, ventes afsluttet til efteråret 1994. Selvom kildematerialet endnu ikke er bearbejdet, endsige færdigudgravet, giver det grundlag for preliminære overvejelser, som jeg kort skal skitsere nedenfor. Men først en kort beskrivelse af vores viden om den gamle Tårnby landsby generelt.