Middelalderhuse : Nyere undersøgelser ved Køge - Fraes Rasmussen, Ulla (Hikuin, 1994)
Gennem de sidste 15 år er der undersøgt flere middelalderhuse i Køge Museums område. Nogle udgravninger skyldes nødudgravninger, men en del er selvvalgte undersøgelser, der netop skulle belyse middelalderens bebyggelsesstruktur. En naturlig fortsættelse af de bopladsundersøgelser, som allerede foreligger fra jernalder og vikingetid, hvor hustyperne længe har været kendte. For 10 år siden var der ikke meget sammenligningsmateriale. Der var kun ganske få større fladeafdækkende udgravninger, og A. Steensbergs banebrydende arbejder i nedlagte landsbyer kunne være svære at vurdere, da der ofte forelå mange byggefaser oven i hinanden. I de senere år er der afdækket mange husfundamenter rundt om i landet, og i det følgende er der foretaget en typeinddeling af de stolpebyggede huse samt nogle betragtninger over huse på syldsten, men først en gennemgang af de middelalderbebyggelser ved Køge, der har inspireret til undersøgelsen. Andre har også beskæftiget sig med hustyper; denne fremlæggelse lægger især vægt på husenes størrelse og funktion, så vidt det kan belyses ud fra grundplanerne.