Middelalderlige glasmalerier - Als Hansen, Birgit (Hikuin, 1974)
De sidste 20 års undersøgelser af kirkernes gulvlag har givet mange oplysninger, ikke blot om det første sæt trækirker, men også om de nuværende kirkers oprindelige indretning og udstyr. Således har gulvfundene været helt afgørende for det billede, der begynder at tegne sig af vore kirkers udsmykning med middelalderens farveprægtige glasmalerier. Gulvundersøgelser har indbragt tusinder af glasskår fra alle egne af landet. I øjeblikket kan antallet af kirker, hvor der er fundet middelalderlige glasmalerier, opgøres til ca. 150. Dette tal vokser dog støt, og erfaringen viser, at en tilbundsgående undersøgelse af et kirkegulv så godt som altid bringer nye fund for dagens lys. Sammenholdes dette stadig voksende fundmateriale med det store antal trækarme, man kender fra romanske vinduer, synes det rimeligt at antage, at kirkerne så at sige må være »født« med glasvinduer, idet trækarmene, hvoraf de allerfleste har glasfals,m er så fast forankret i murkernen, at de må være oprindelige på stedet.