Fem himmerlandske kvaderstensbroer : Rekonstruktion af et middelalderligt vejnet - Vellev, Jens (Hikuin, 1974)
Hvor vej krydser vandløb, opstår et trafikmæssigt problem, som først nu, hvor landet er fuldt udbygget med broer, kan siges at have fundet sin endelige løsning, det var en langvarig proces. De første rigtige broer synes bygget i vikingetiden, men først i middelalderen blev opgaven for alvor taget op. Af alt dette er der nu ikke meget tilbage - i hvert fald ikke over jordoverfladen. Faktisk er der kun ét sted i landet, hvor man uden at grave kan se rester af en middelalderlig vejbro.