Ar Resmo den äldsta stenkyrkan i det dåvarande Sverige? - Bostrôm, Ragnhild (Hikuin, 1995)
Ett av de sällsynta tillfällen, då man kan få titta i facit, d v s studera murverket i en kyrka, som man redan har skrivit om,1 emotses med stor förväntan, men också med en viss bävan. 1992 rengjordes ytter fasaderna på Resmo kyrka, efter mer än 25 års diskussioner om vad som skulle göras med dem. Uppmätningsarbete, fotodokumentation och murverksanalyser utfördes på ett förtjänstfullt sätt av Eeva Rajala och Torbjörn Sjögren vid länsmuseet i Kalmar samt av Mikael Delden, och själv kunde jag vid flera tillfällen följa arbetet, innan fasaderna åter täcktes med puts och kalkades. Dokumentationsmaterialet, som förvaras i Kalmar, visar för all framtid ett ålderdomligt och märkligt murverk, som sedan 1992 är dolt under puts och kalk.