Vigselhandlingens placeringen i det medeltida svenska kyrkorummet - Knuutila, Jyrki (Hikuin, 1995)
Kyrkobyggnaden och församlingsbornas privata personhistoria har alltid varit sammanknutna på olika sätt. Församlingsbor na har kommit till kyrkan på grund av glada och sorgliga livssituationer. Aktenskapsvigningen är en av de glada livssituationer som har gett anledning för en församlingsbo att komma till kyrkan. Att ingå i äktenskap var under medeltiden en händelse med många olika skeden, av vilka även den kyrkliga vigseln var en del.1 Vigselformuläret gav föreskrifter om själva förrättningen och också om de platser i kyrkan där vigseln skulle hållas. De sistnämda föreskrifterna är föremålet för denna undersökning. Med hjälp av föreskrifterna görs ett försök att klargöra vad vigselhandlingens rumsliga placering berättar om teologin, kyrkan, samhället samt relationerna mellan kyrkan och samhället under medeltiden.