Norske takstoler fra middelalderen - Storsletten, Ola (Hikuin, 1995)
Den bygningshistoriske forskning er i stadig utvikling - forhåpentligvis framover. Et foredrag som blir holdt i september 1993 behøver ikke å være dekkende for det man vet om samme tema et par år senere. Ihvertfall føltes det nødvendig å gjøre visse justeringer på foredraget fra Hald, da jeg tok dette fram igjen. Blant annet er den noe misvisende tittelen »Middelalderske takkonstruksjoner« endret til »Norske takstoler fra middelalderen«. Med »takstoler« menes her sperrebind med hanebjelke og andre deler som tilsammen danner en mer eller mindre stiv trekant - altså tilsvarende den svenske betydningen, men avvikende fra den danske. Samtlige bevarte takverk i de norske kirkene fra middelalderen har takstoler. Dette gjelder både for de av murt stein -her betegnet som »murkirker« - og stavkirkene. I de bevarte profane tømmerhusene fra middelalderen er det både sperretak og åstak, men de faller utenfor i denne sammenheng.