Norske middelalderfonter av tre - Bramer Solhaug, Mona (Hikuin, 1995)
Norske middelalderfonter av tre utgjør egentlig bare underdeler for kummene av klebersten der selve dåpshandlingen skjer. I litteraturen betegnes underdelene noe ukorrekt som døpefonter. Egentlig fungerer de som pidestaller for å heve kummene til en passende høyde for den som forretter dåpen. Fordi de fleste av disse underdelene har uttappingskanal for dåpsvannet, blir det imidlertid naturlig å betrakte dem som deler av døpefonten - på samme måte som sten fon tenes fot og skaft utgjør underdeler for å heve disse fontenes kummer. I det følgende vil ordet trefonter bli brukt om døpefonter med underdeler av treverk. Forskere har vist liten interesse for norske middelalderfonter av tre. De nevnes sjelden i forskningslitteraturen. Når de nevnes, er det bare en passant. De har ikke vært systematisk undersøkt før nå.