Mariakyrkja på Gran: Ombygging frå romansk til gotisk - ny form og ny funksjon? - Ekroll, Øystein (Hikuin, 1995)
På Granavollen i Gran kommune, i landskapet Hadeland 5 mil nord for Oslo, ligg dei to »Søsterkyrkjene« side om side. Etter folkesagnet skal dei vere bygde av to søstre som var så sterke uvenner at dei ikkje kunne gå i same kyrkje, og bygde derfor kvar si kyrkje side om side. Den verkelege forklaringa er nok meir prosaisk, men ikkje like enkel.