Kvader i Sentrum: Håndverksmessige og geologiske forutsetninger for bygging av steinkirker i Vestfold i tidlig middelalder - Brendalsmo, A. Jan; Sørensen, Rolf (Hikuin, 1995)
Vestfold er Norges minste fylke men har likevel landets største tetthet av middelalderske steinkirker. lalt 33 befinner seg innenfor dagens fylkesgrenser. Ca. år 1400 var antallet omtrent det samme, selv om grensene for Vestfold prosti ikke var helt de samme som for dagens fylke. Av disse 33 står 22 fortsatt - enkelte dog kraftig ombygget. 7 av de 33 lå i middelalderbyen Tønsberg. I tillegg kjenner vi til 12 trekirker, så det totale antall kirker kan ha vært 45.