Augustinerklostret i Tvilum - Krongaard Kristensen, Hans (Hikuin, 1996)
Klostret i Tvilum blev stif tet i 1240’erne som det yngste augustinerkloster i Danmark. På denne tid var interessen ellers vendt mod tiggerklostrene, og der er da heller ingen tvivl om, at når klostret blev augustinsk, skyldes det udelukkende stifterens, bisp Gunnar af Ribes, udtrykte ønske. Som biskop havde han flere gange søgt at ændre domkapitlet i Ribe til et regelbundet augustinersamlag, men det var ikke lykkedes. Derimod havde han så muligheden for at stifte et nyt augustinerkloster på sin private ejendom, hvilket antages at være sket mellen 1246, hvor han resignerer som biskop, og hans død i 1249. Augustinermunkene var præsteviede og havde