Gotlands kyrkogårdar: Genus, mission och social hierarki - Staecker, Jörn (Hikuin, 1997)
Från slutet av 1800-talet och fram till mitten av 1900-talet upptäckte man på flera gotländska kyrkogårdar skelettrester med gravgåvor från vikingatiden vid anläggandet av gravar. I alla rapporterade fall låg skeletterna mi v-ö riktning med huvudet i väst i en spikad träkista. Gravgåvorna tillhörde primärt dräkten, t ex dräktspänne och -nål, bältesbeslag, men också pärlhalsband, hängsmycke och knivar. G. Trotzig konstaterade, att verktyg, vapen, kärl eller djurben inte är representerade i gravarna. Gravarnas datering är fortfarande omdiskuterad, de börjar - och här finns konsensus - i tidigt 1000-tal och slutar - här finns en diskussion - i tidigt 1100-tal eller tidigt 1200-tal. Enligt den på gravgåvor baseradekönsbestämningen ligger kvin nogravar na alltid norr om kyrkan och mansgravarna söder därom.