Eriksberg - en kungsgårdskyrka? - Claesson, Eivind (Hikuin, 1997)
I den här uppsatsen ska en fråga diskuteras som har tagits upp i många sammanhang tidigare, nämligen den om Eriksbergs kyrka i Västergötland kan knytas till den erikska ätten, vilken var den dominerande kungamakaren i Sverige under 1100- och 1200-talet. Tidigare har man främst analyserat den eventuella kopplingen mellan Eriksberg och den erikska ätten utifrån det skriftliga källmaterialet, vilket utsatts för källkritisk granskning. Det torde vara svårt att komma vidare med det skriftliga materialet i nuläget, utan den ståndpunkt man intar utifrån det skriftliga materialet bestäms sannolikt huvudsakligen av respektive forskares vetenskapssyn och tolkning av det tidiga Sveriges historia.