Dalby klosters dokumentatörer: Kontraster och likheter i sätten att närma sig ett medeltida monument - Eriksdotter, Gunhild (Hikuin, 1997)
"De gamle byggnaderne å Dalby kungsgård wäcka naturligen tanke på forntiden, och kanske hos mången äfwen åstundan att weta hwilka märkliga personer, som bebott detta hus ..." Prosten Johan Åkermans personliga reflexioner kring det forna Dalby kloster från 1828 är förmodligen en av de äldsta kända nedtecknade betraktelserna av klostret. Redogörelsen utfördes i syfte att sammanställa forntidens märkvärdigheter inom pastoratet.1 Idag delar de flesta av oss Åkermans fascination över de ålderdomliga byggnaderna, även om vi närmar oss lämningarna annorlunda. Att studera hur vi har avbildat och tolkat fornlämningar och historiska byggnader under olika tidsperioder är ett forskningsfält som kan öka vår förståelse för äldre dokumentationsmaterial och samtidigt i högre grad medvetandegöra vårt sätt att betrakta byggnader idag.