Trinitatiskyrkan i Lund - med engelsk prägel - Cinthio, Maria (Hikuin, 1997)
Genom allt fler dateringar av gator och tomtgränser i Lunds medeltida stadskärna har efter hand framträtt en bild av ett planlagt, tidigt och snabbt genomfört grundande. I samband härmed är de första kyrkornas funktion, patrocinier och planlösningar viktiga vittnesbörd om kungamaktens politiska intentioner. Belysas bör också kontakterna med de engelskaoch tyska kyrkliga centra, som via sin missionsverksamhet kunde vinna terräng och inflytande. Mycket talar för att Lund planerades likt en engelsk centralort. Trinitatiskyrkan kan i sitt äldsta skede vara ett uttryck för detta.