På vilka sätt kan runinskrifter höra samman? - Stille, Per (Hikuin, 2005)
I diskussionen om runstenars betydelse förförståelsen av en viss tids förhållanden kan man behöva reflektera över ett grundläggande förhållande, nämligen på vilka sätt de olika runinskrifterna, runstenarna och runmonumenten kan höra samman. Runristningar kan ses utifrån olika kronologiska sammanhang. Dels ett vidare bestämt av att de delar sin tids ornamentik eller språkformer eller är uttryck för sin tids samhälle och föreställningar. Dels ett snävare genom att de refererar till samma personer eller händelser. Inskrifter som ägnas minnet åt samma personer eller som är beställda av samma personer har självfallet en mycket nära samhörighet. Ar inskrifterna förfärdigade av samma person snävas också tidshorisonten in. Kan man följa en bestämd ristares utveckling finns det också möjligheter att bestämma var i produktionen en viss ristning kan tänkas ligga. Här ska jag försöka säga något allmänt om dessa saker med särskild referens till Ravnunga-Tokes inskrifter.