From Pendants to Brooches: The exchange of Borre and Jellinge style motifs across the North Sea - Paterson, Caroline (Hikuin, 2002)
Fra hængesmykke til fibula Udveksling af motiver fra Borre- og Jellingstil over Nordsøen Af Caroline Paterson Den populære hobby med at gå med metaldetektor forklarer den umådelige forøgelse i antallet og omfanget af vikingetidsfund, som er blevet gjort i Danelagen i de senere år. Mange af disse genstande er simple, masseproducerede smykker. Selvom disse genstande ofte mangler informationer om fundkontekst, så afslører deres fundsteder og væsentlige detaljer meget om størrelsen og arten af den skandinaviske påvirkning af England i det niende og tiende århundrede. I de skandinaviske oprindelseslande viser visse motiver fra Borre- og Jellingstil sig at have været knyttet til bestemte genstandstyper, et aspekt der er karakteristisk for masseproduktion. Mange sådanne genstande optræder nu i fundene fra Danelagen, og som små bærbare genstande forklarer de, hvorledes de skandinaviske kunststile fik så stor betydning på de Britiske Øer og i Irland. Imidlertid er adskillige fund, selvom de overfladisk synes at være af skandinavisk oprindelse, faktisk forskellige fra deres skandinaviske prototyper og giver som sådan bevis for kulturel integration i Danelagen. Motiver fra Borre- og Jellingstil medregnet varianter af Terslev-ringknuden og det bagudseende Jellingstilsdyr ser ud til at være overført fra hængesmykker, med hvilke de traditionelt blev forbundet i Skandinavien, til små skivefibler. Der synes at have været i det mindste to trin i denne kulturelle integrationsproces, den første er en overførsel af motivet fra hængesmykker til små konvekse skivefibler af skandinavisk type og dernæst til små flade skivefibler af angelsaksisk type. Sammen med nogle ledsagende ændringer af motivet er sådanne forandringer vidnesbyrd om produktionen af skandinaviske motiver i de angelsaksiske samfund i Danelagen.