De gyldne »ryttere«: En analyse og vurdering af en gruppe C-brakteater - Nancke-Krogh, Søren (Hikuin, 1984)
Den latinske betegnelse brakteat (= tyndt metalblik) har siden år 1700 været anvendt i forbindelse med folkevandringstidens små charmerende og ofte højt kunstnerisk prægede hængesmykker af guldblik. Den omfattende litteratur om disse guldbrakteater har andre gjort rede for med oversigter over teorier og om typologiske grupperinger. Det skal ikke gentages her. På den korte plads, der er til rådighed for denne lille artikel, skal der præsenteres en analyse af en lille og næsten aldeles homogen gruppe C-brakteater, populært kaldet »rytter«-brakteater. I den forbindelse skal der rejses spørgsmål om brugen af den typologiske metode, og der gøres forsøg på at klarlægge hovedtræk i C-brakteaternes oprindelse og udvikling.