Nedgravede huse og kældre fra ældre jernalder - Lund, Jørgen (Hikuin, 1984)
Det generelle billede af den ældre jernalders bopladser viser, at langhuse, forrådskamre o. lign, er opført direkte på den oprindelige overflade. Eneste undtagelse herfra var de stenbyggede kældre fra sen førromersk jernalder og grubehusene, som dukker op mod slutningen af yngre romersk jernalder. At også det primære bondehus med beboelse og stald kunne være dybt nedgravet var overraskende. Men ikke desto mindre har det vist sig, at denne besynderlige og ekstra arbejdskrævende byggeskik havde et vist omfang i det nordlige Jylland i ældre jernalder.