Heltborg - en byhøj fra Thylands ældre jernalder - Bech, Jens-Henrik (Hikuin, 1984)
Igennem mere end et halvt århundrede har Thy indtaget en særlig plads, når det gjaldt udforskningen af bopladser fra ældre jernalder. Med Nationalmuseets undersøgelser på Ginnerup-bopladsen i Sydthy, indledt i 1922, blev for første gang herhjemme frilagt velbevarede hustomter, der gav et væld af nye oplysninger om jernalderhusenes konstruktion og indretning. Siden da er der i årenes løb foretaget en række større bopladsundersøgelser på andre lokaliteter i Sydthy: Vestervig 1961-1965, Hurup 1965-1969 og Tåbel 1971 for at nævne de mest omfattende.