Kalmarkustens kyrkor under tidig medeltid - Andersson, Karin (Hikuin, 1983)
Kalmarkust - en milsbred sträcka bördig åkermark av kalkrik lera på sandstensbotten. Lösa mindre block av sandsten i markytan. Innanför slätten skogsbygd på blockmark med många kärr och sjöar. Aar och rullstensåsar i sydöstlig riktning mot havet. Vid kusten många skyddade hamnlägen. Ett område med naturliga möjligheter för åkerbruk, jakt och fiske, bra beten för boskap och tillgång på myrmalm, som tidigt utvanns och under medeltiden blev en av Kalmars viktigare exportprodukter. Men, också ett utsatt område, nära danska gränsen och med en lång kuststräcka, öppen mot havets faror.