Ölands Medeltida Kyrktorn - Boström, Ragnhild (Hikuin, 1983)
Öland är Sveriges minsta landskap, ca 13,5 mil långt och endast 1,6 mil brett på det bredaste stället. Ön ligger i sydöstra delen av Sverige och är genom Kalmarsund skild från Småland. Hela Öland består av en enda väldig klippa av ortocerkalksten, som lutar svagt mot öster. Byggnadsmaterialet i kyrkorna är, naturligt nog, hämtat på ön, där även sandstenar och gråsten förekommer som byggnadsmaterial. När man började bygga stenkyrkor någon gång i början av 1100-talet, använde man dels så kallad åkersten, d.v.s. kalkstens- och gråstensstycken, som låg lösa i jorden, dels sten, bruten ur kalkbergets översta lager, som är av sämre kvalitet än den sten som användes längre fram under samma århundrade och som var bruten längre ned i berget.