Stavkyrkor i Lund - W. Mårtensson, Anders (Hikuin, 1983)
Kulturen i Lund har som en av sina huvuduppgifter att dokumentera staden Lunds förflutna. Med arkeologins hjälp har en ansenlig mängd fakta insamlats, vilka gett ovärderliga upplysningar om denna kyrkornas stad - en benämning som i hög grad är adekvat. Under medeltiden uppfördes som bekant 27 namngivna kyrkor varav 8 ingick i klosteranläggningar. Inte minst då det gäller att fa kunskap om de äldsta kyrkorna har grävningsresultaten varit till ovärderlig nytta.