Norsk middelaldersk steinarkitektur: En generasjons bygningsarkeologiske arbeide i perioden 1950-80 Problemer og resultater - Lidén, Hans-Emil (Hikuin, 1983)
Utforskningen av middelalderarkitekturen i Norge var i hele første halvdel av 1900-årene for en stor del preget av en trang til å skape synteser på grunnlag av et allerede eksisterende materiale. For det meste dreiet det seg om et materiale som var samlet inn av gründer-generasjonen innen faget: arkitektene som i 1850 og -60-årene dro rundt og målte opp og beskrev praktisk talt hele vår bestand av middelaldermonumenter.