Kirkens fjender: brand? tryk? fugt? varme m.m.? - Møller, Elna (Hikuin, 1983)
Skader på murværket i vore middelalderlige kirker er ikke blot et problem for restauratorer. De kan sandelig også være det for bygningsarkæologer; men et er at se en skade, noget andet at forklare dens opståen. For arkæologer drejer det sig først og fremmest om den slags skader, som vedrører diskussionen om en kirkes alder eller dens kronologiske udvikling. Her vil erkendelsen af årsagen til en skades opståen måske være den eneste mulighed for at af- eller bekræfte forbindelsen med skriftlige kilder.