Fransk keramik från Lödöse - Carlsson, Kristina (Hikuin, 1982)
Redan under tidig medeltid var Lödöse en av de mest betydelsefulla orterna i de västra delarna av Sverige, och som enda hamnstad mot det s.k. Västerhavet, bibehöll den sin position under nästan hela medeltiden. Jordbruksbygden i de närmaste omgivningarna kring älvdalen, har utgjort basområdet för Lödöses närhandel. Utrikeshandeln tycks ha haft vida förgreningar, främst mot västeuropa.