Om bruken av leirkar i Norge i middelalderen - B. Molaug, Petter (Hikuin, 1982)
I Norge er det i de senere år foretatt en rekke arkeologiske utgravninger i bosetninger fra middelalder der keramikk har vært blant de største funngruppene (Molaug 1977a, 1982). Dette gjelder Oslo, Tønsberg, Skien, Stavanger, Bergen, Borgund, Veøy og Trondheim, alle byer eller bylignende bebyggelser ved kysten. I Sarpsborg (Borg) og Vågan er det foreløpig ikke blitt gravet i middelalderlag. I Hamar er det funnet mange gjenstander fra middelalder, men ingen keramikk. Det samme gjelder jordbruksbosetninger i innlandet. Undersøkelsene her er riktignok få og spredte, men resultatene entydige (Grieg 1937:104-8, Martens 1973, Tollnes 1973, Myhre 1980).